Cine suntem?

 

Școala de Artă „Actharsis”

 

Asociația „Școala de Artă Actharsis”” a fost înființată din dragostea pentru tot ce înseamnă cultură românească și din dorința de a o promova în rândul copiilor prin programe și prin proiecte de educație nonformală. Scopul asociației îl constituie identificarea, susținerea și promovarea copiilor în domenii artistice, culturale, muzicale, prin organizarea de spectacole, programe și proiecte de educație nonformală destinate copiilor, în vederea dezvoltării acestora.

Activitățile principale sunt următoarele: interpretare artistică, cursuri de actorie pentru copii, producție teatrală și cinematografică, cursuri de bune maniere, cursuri pentru extinderea accesului copiilor la literatura română și la cultură. Asociația promovează creațiile românești, cu accent pe cele contemporane.

În acest timp, asociația a desfășurat următoarele activități:

  1. Cursuri de actorie pentru copiii între 4 – 15 ani susținute de Daniela Nane;
  2. Un număr de 12 reprezentații cu spectacolul muzical „Atelierul cu jucării” și

5 reprezentații cu „Crăciunul jucăriilor”, jucat de copii la Teatrul de Artă, Teatrul Elisabeta, Teatrul Excelsior – București;

  1. Un număr de 60 de tabere de creație pentru copii, pe diferite teme: actorie, canto, limbă și literatură română, bune maniere, pictură și mozaic și pictură pe sticlă, orientare turistică și sport etc.;
  2. Un număr de 120 de spectacole de muzică și de poezie, împreună cu pianista Ioana Maria Lupașcu, PIANUL CU POEME, pe întreg teritoriul României, în Italia și Statele Unite ale Americii.
  3. Un număr de 12 audiobookuri în colaborare cu Patriarhia Română și Arhiepiscopia Râmnicului – „Călugărul fără de arginți”, „Viața Sfântului Calinic de la Cernica”, „Viața Mariei Egipteanca”, „Cartea lui Iov”, „Ecleziastul”, „Pildele lui Solomon”, dar și povești pentru copii: „Darul Reginei”, „Prima călătorie a Anisiei în lumea albă”, „Comoara din țara de sus” etc., având în lucru acum încă trei proiecte de anvergură, colaborând cu actori de prestigiu: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, George Ivașcu, Cristi Iacob, Vlad Ivanov, Marian Râlea, Tora Vasilescu, Rodica Mandache, Mariana Mihuț etc.;
  4. Un număr de 44 de reprezentații cu comedia „Black&White”;
  5. Un număr de 35 de reprezentații cu comedia „O noapte furtunoasă”;

Toate proiectele asociației sunt legate de promovarea culturii în rândul copiilor și tinerilor și sunt promovate prin site-ul propriu, prin canalele de social media (Facebook, Youtube, Twitter) și prin mass-media. Asociația finanțează burse pentru copiii din mediul rural prin proiectul „Vreau în clasa a noua” al Fundației World Vision Romania (www.worldvision.ro).

 

Școala de Gramatică este un proiect educațional construit în jurul a trei piloni:

 

  1. Un grup de cercetare și de pilotare a unor metode noi de dezvoltare a limbajului elevilor, cu trei proiecte de cercetare în desfășurare: GATESOL (Atlanta, SUA); Educational Role of Language (Polonia), Asociația Spaniolă de Lingvistică Cognitivă (Madrid, Spania);
  2. O comunitate online cu peste 70 000 de urmăritori, de accesibilizare a regulilor de exprimare corectă;
  3. O școală-pilot, în care se predau școlilor românești din diaspora, dar și elevilor din România, cursuri de media și comunicare, dar și de gramatică asociată gândirii critice și analogice.

 

Până în prezent, Școala de Gramatică a fost reprezentată la zeci de conferințe naționale și internaționale, a lansat și a desfășurat primul festival de gramatică din România – GramMania, cu susținerea Fundației Vodafone România, a semnat parteneriate internaționale pentru dezvoltarea predării limbii române în diaspora și a participat la conceperea seriei „Jurnalul călătoriei lui Gramolino. COOLegere de gramatică”, publicată la Editura Nomina, prin care noțiunile de gramatică sunt transpuse sub forma unui jurnal de călătorie.